fbpx

Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Într-o lume condusă de aprobare și comparație socială, mulți se găsesc prizonieri ai mecanismului de a plăcea tuturor. Cele mai afectate sunt femeile, conform studiului Inițiativa pentru Sănătatea Femeilor, peste 70% dintre femei se simt presate să se conformeze la așteptările sociale și să-și suprime propriile lor nevoi și dorințe pentru a-i satisface pe ceilalți. Această tendință poate avea consecințe grave asupra sănătății fizice și mintale.

Cu toate acestea, eliberarea este posibilă. „Eliberarea de mecanismul de a plăcea tuturor este cheia spre adevărata autenticitate și împlinire personală.”- declară Elena Marinescu, coach și terapeut pentru femei.

Specialiștii în dezvoltare personală și psihologie ne oferă șase strategii pentru a scăpa din acest cerc vicios și a redobândi propria noastră autenticitate.

  • Introspecție: Primul pas către eliberare este să ne privim în oglindă cu sinceritate și să ne întrebăm cu adevărat care sunt motivele din spatele nevoii noastre constante de a plăcea celorlalți. De cele mai multe ori, rădăcina acestui mecanism este în copilărie și s-ar putea să descoperim răni sau traume din relația cu părinții. Tot acest proces trebuie susținut de psihoterapie.
  • Stabilirea limitelor personale: Această strategie implică definirea clară a limitelor personale și respectarea lor în interacțiunile cu ceilalți. Limitele sunt cheia pentru a ne proteja și a ne păstra autenticitatea în fața presiunilor din societate.
  • Îmbrățișarea vulnerabilității: Acceptarea și exprimarea deschisă a adevăratului nostru Sine este un pas crucial. Renunțarea la măști și la a fi cine credem că ceilalți vor să fim ne poate aduce o libertate pe care nu am crezut că o putem cunoaște. Femeile care au acest mecanism, de cele mai multe ori, sunt sensibile, de aceea este important să învețe să se deschidă și să exprime emoțiile, gândurile sau nevoile în fața altora fără a simți vinovăție sau rușine.
  • Explorarea terapiei creative: Terapiile creative precum terapia cu nisip oferă un mediu sigur și non-verbal pentru a explora și a elibera emoțiile adânc îngropate și traumele care ne pot ține legați de nevoia de a plăcea celorlalți. Prin lucrul cu nisipul, femeile pot găsi modalități creative și terapeutice de a procesa și de a integra conflictele interne, facilitând astfel vindecarea și creșterea personală.
  • Mișcarea corpului: Această strategie implică mișcarea fizică și ajută femeile să se elibereze de mecanismul de a plăcea tuturor deoarece în timpul mișcării au loc foarte multe procese chimice și energetice în corp și creier. Activități ca alergatul, yoga, cățăratul în natură, plimbările în parc, masajul, exercițiile somatice sau tehnicile energetice Qi Gong, Tai Chi pot contribui la creșterea încrederii în sine și la afirmarea identității personale.
  • Găsirea unui trib: Această strategie urmărește satisfacerea nevoilor de validare și acceptare pe care femeile cu mecanismul de a plăcea tuturor le au. Femeile ar trebui să caute grupuri sau comunități care împărtășesc aceleași valori, interese sau pasiuni. Aceste grupuri pot fi: cluburi de lectură, grupuri de alergare, sau cursuri de artă sau dans, important este să fie un trib de creștere și conținere.

Eliberarea de mecanismul de a plăcea tuturor este o călătorie personală și profundă, dar cu sprijinul adecvat și angajamentul personal, fiecare dintre noi poate descoperi adevărata libertate.

 

 

 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x